Kruiskamp: ‘Nog steeds geen superwijk’

Vrijdag Rondje Vogelaarwijk

DIGITAL CAMERA

Elke week loop ik een rondje door een wijk die hoog op de lijst van Vogelaar staat. Deze week de eerste wijk die sinds kort geen Vogelaarwijk meer is, maar tegenwoordig Kruiskamp heet.

Als ik uitstap op de Van Asseraadstraat heb ik geenszins het idee dat ik in een Vogelaarwijk terecht ben gekomen. Boompjes op een grasveld, kindjes die naar school lopen en de groenteboer die zijn fruit uitstalt. Het ziet er meer uit als een nieuwbouwwijk.

Kruiskamp in Amersfoort stond tot voor kort op nummer 23 van de lijst van Vogelaar. Op 11 oktober 2012 werd echter bekend dat Kruiskamp dusdanig verbeterd is en dat deze wijk van de lijst afgehaald is.

De groenteboer van Kruiskamp weet wel hoe het komt dat de wijk van een zorgenkind van Amersfoort veranderde in een voorbeeldwijk van de stad. ‘Vier jaar geleden was deze wijk vies en vervallen. In vier jaar tijd heeft de gemeente de wijk opnieuw opgebouwd.’

Dit is ook te zien in de rest van de wijk. Alles is nieuw en schoon, van de bankjes tot aan de prullenbakken. Al het geld van Vogelaar lijkt te zijn gebruikt om alles in de wijk te vernieuwen. Als ik naar foto’s van vroeger kijk, zie ik een compleet andere wijk. De flatgebouwen die op de foto’s te zien zijn, bestaan niet meer.

Janneke de Boer, inwoner van Kruiskamp, vindt dat men niet te voorbarig moet zijn. ‘Kruiskamp heeft nog wel degelijk problemen. Deze problemen zijn alleen niet meer zo zichtbaar als voorheen. Maar helaas maken hangjongeren nog altijd de dienst uit in Kruiskamp.’ Een voorbeeld hiervan is dat Janneke’s zoon laatst nog werd bedreigd door een van de jongeren in Kruiskamp. ‘Hij wilde zijn telefoon hebben. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Maar dit geeft wel aan dat wij nog lang niet een superwijk zijn zonder criminaliteit.’

Kruiskamp is een nieuwe wijk geworden. De grote vraag is of de problemen die speelden in de voormalige Vogelaarwijk hiermee zijn opgelost. In het plan van aanpak voor de wijk uit 2007 gaat het vooral over de uiterlijke problemen. Over hoe men de criminaliteitsproblemen ging oplossen, werd in het plan van aanpak maar kort gesproken.

Of Kruiskamp sinds 2007 verbeterd is, daar twijfelt niemand over. Ja, Kruiskamp is flink opgeknapt. De wegen zijn verbeterd en huizen zijn vernieuwd. Of de overige problemen zijn opgelost, is nog niet te zien. Kruiskamp doet denken aan een modelwoning. Van buiten ziet het er prachtig uit, maar of het stevig is?

Wat vind jij van de aanpak van de gemeente van Kruiskamp? Of heb jij andere ervaringen met Kruiskamp? Reageer!

Leave a comment