Springkussen inzetten voor sociale cohesie

Woensdag Column

Springkussen kasteel

Sinds Overvecht in 2007 een krachtwijk werd, zijn er verschillende projecten opgestart. ‘Doe mee in Overvecht, ‘LeveninOvervecht en ‘overvecht.nu zijn slechts een paar voorbeelden van alle projecten die zijn opgestart sinds Overvecht een Vogelaarwijk is geworden.

In Overvecht is men sinds 2011 bezig met het project ‘Echt Overvecht’. Volgens Jasper Fastl, lid van de wijkraad Overvecht, laat het project zien dat Overvecht veel leuker is dan de meeste mensen denken. ‘Wij van ‘Echt Overvecht’ zetten alle leuke punten van Overvecht op een rij. Van uitgaansgelegenheden tot aan parken.’ Volgens Jasper werken positieve initiatieven als ‘Echt Overvecht’, omdat het mensen aanzet om te kijken wat er werkelijk in hun wijk gebeurt.

Laatst was er een project bij ons in Overvecht, ‘Vegas Royale’. Het was een feest in het cultuurcentrum Stefanus. Verschillende artiesten zouden optreden. Dit bleek later echter een feest te zijn voor studenten Leisure and Events van het ROC Creative College. Zij hadden hun blok op school afgerond en lieten deze avond vooral elkaar hun filmpjes zien die zij hadden gemaakt. De bedoeling was dat het project de buurtbewoners dichter bij elkaar zou brengen. Op het feest werd echter vooral de aandacht gevestigd op de leerlingen van de school.

Volgens Heleen de Groot van de gemeente Utrecht geeft Utrecht elk jaar ongeveer twee miljoen euro uit aan dit soort projecten. Deze projecten worden dan in goed overleg opgestart. ‘Wij weten precies waar het geld heen gaat’

In Rotterdam bestaat al jaren het ‘Opzoomer project’. De stichting is opgezet om buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen, dit project komt al sinds jaar en dag in elke wijk in Rotterdam voor. De aanpak die Opzoomer heeft is altijd hetzelfde. Het komt erop neer dat buurtbewoners elkaar beter moeten leren kennen. Om dit te bereiken is het belangrijk om bijvoorbeeld een groot springkussen in het midden van de wijk te plaatsten. Buurtbewoners kunnen dan hun kinderen op het springkussen laten springen, hierdoor zullen de ouders van de kids elkaar beter leren kennen.

Of al deze projecten echt helpen weet niemand. Er is nooit onderzoek gedaan naar of de bewoners van de buurt elkaar door de projecten beter leren kennen. Maar ach het is altijd fijn om eens in de zoveel tijd een springkussen in je wijk te hebben.

Heb jij ervaringen met buurtprojecten? Reageer!

Leave a comment