De Kolenkit, alles lijkt een beetje nep

Vrijdag Rondje Vogelaarwijk

15814958

 

Elke week loop ik een rondje door een wijk die hoog op de lijst van Vogelaar staat. Deze week nummer één op de lijst, de Kolenkit in Amsterdam.


Bij tramhalte Bos en Lommer begint de beruchte achterstandswijk de Kolenkit. Het uitzicht valt enigszins mee. Waar je vervallen woningen, stapels afval en hangjongeren verwachtte, komt men uit in een grote straat met nette portieken, grote bedrijfsgebouwen en een kerk.

Dit is het beruchte Kolenkit, waar de werkloosheid op 11,6 procent ligt en de cito score gemiddeld het laagst is van heel Amsterdam. De wijk staat vol met grote gloednieuwe penthouses, luxe bedrijfspanden en portieken.

Peter Visser van woningstichting Eigen Haard weet hoe dat komt. ‘Negen jaar geleden is de gemeente met een groot project gekomen om de Kolenkit een stuk leefbaarder te maken. De kolenkit stond in 2010 opeens vol met nieuwbouw. Er was echter een probleem: de crisis kwam er ook aan in Kolenkit en alle gebouwen bleven leeg. Niemand kocht een penthouse en de portieken werden ook niet verhuurd.’

Ook vandaag de dag staan de gebouwen leeg. Hoe indrukwekkend het er van veraf uitziet, zo stuntelig oogt het van dichtbij. ‘Het geeft een beetje het gevoel alsof je naar een modelwijk kijkt. Alles lijkt een beetje nep.’, aldus Peter.

In de Akbarstraat, waar Felix Rottenberg in 2002 nog een documentaire over maakte, voelt het wel als een achterstandswijk. Het vuilnis stapelt zich op en verschillende groepjes hangjongeren lopen over straat. Verder is het stil op straat. Een stilte die enkel bestaat uit motorgeluiden en de verheffende stemmen van hangjongeren.

Weer terug bij de tramhalte Bos en Lommer valt de kerk op. Kolenkit is vernoemd naar de kerk die in het midden van de wijk staat. Een kerk waarvan de beschrijving bijna overeenkomt met dat van de wijk: een sombere kerk die bedoeld was als een architectonisch hoogstandje, maar daar totaal niet in is geslaagd.

Woon jij in de Kolenkit of in een andere achterstandswijk.  Laat zien hoe het er volgens jou aan toe gaat in een achterstandswijk. Laat jou impressie van deze wijk achter!

 

 

Leave a comment